
Lisanslı Elektrik Üretimi
1 MWp üstü kurulu güce sahip uygulamalardır. Tüketim göstermek zorunluluğu yoktur ve üretilen elektrik direkt olarak şebekeye basılabilir.
Lisanslı projelerde lisans süresi 49 yıl olup, üretilen enerjinin piyasa koşullarında satılması da mümkündür.
Proje dosyasının başvuru süreci öncesi minimum 6 aylık güneş istatistiği ve reel meteorolojik güneş ölçümü istenmektedir.
Lisanslı GES başvuru süreci, Enerji Bakanlığının stratejilerine istinaden EPDK’nın sene içerisinde açtığı proje dosyası başvuru süreci ile başlar. Bu başvuru süreci 3-4 günden oluşur ve başvurunun yapıldığı yıl için belli bir kapasite belirlenir.(10-14 Haziran 2013 / 600 MWp)
Proje dosyasının verilmesinden sonraki süreçte ise dosyalar EPDK tarafından incelendikten sonra TEİAŞ tarafından trafo merkezlerindeki kapasiteye istinaden ve yarışma süreci kriterlerine göre yatırımcılar arasında ilgili başvurulan projeler netleştirilir.
10 MWp üstü başvurular iletim seviyesinden yapılmaktadır. 10 MWp altında ki elektrik üretim tesisleri için ise müstakil fider tahsisi yapılmaz.
Lisanslı Güneş Enerji Santralleri için ÇED Gereklidir.
Lisanssız Elektrik Üretimi
1 MWp altı kurulu güce sahip uygulamalardır. 33 ‘te bir oranında tüketim gösterme zorunluluğu vardır. Elektrik mahsuplaşma esaslarına uygun olarak şebekeye basılabilir.
Lisanssız projelerde devletin alım garantisi 10 yıl olup , Durumlar 10 yıl sonraki piyasa koşullarına göre yeniden gözden geçirilecektir.
Güneş ölçüm zorunluluğu yoktur. İsteyen istediği Trafo Merkezinde TEİAŞ tarafından yeterli kapasite olması halinde çağrı mektubu için ilgili dağıtım şirketine başvuru yapabilir.
Ges Başvuru süreci ilgili dağıtım şirketlerinin her ay yayınladığı kapasite durumlarına göre , gerekli belgeler hazırlanarak yapılır takip eden iki ay içerisinde de ilgili dağıtım şirketinden kurum görüşü alınabilir.
Tüm başvurular dağıtım seviyesinden yapılmaktadır.
1 MWp altı Lisanssız Güneş Enerji Santralleri için ÇED Gerekli değildir.
Genel başvuru ve izin süreci tamamlandıktan sonra ; kurulum süreci aynı olup sadece kabul süreçlerinde bazı farklar bulunmaktadır. Sonuçta yapılan yatırımların şekli , büyüklüğü farklı olup her ikisi de yenilenebilir enerjiye tam destek vermektedir. Güneş her ölçüde , her bütçede , her alanda ,ve her yerde yapılabilecek en verimli en uygun yenilenebilir enerji tesislerindendir .
Umuyorum ilerleyen süreçlerde herkes kendi enerji ihtiyacını karşılamaya çalışacak ve ufakta olsa bir enerji tesisi sahibi olacaktır .
Unutmayalım ki ; Güneş Fatura Kesmez ?